Sauna bouwen

Het is de droom van elke saunaliefhebber: een eigen sauna. De sauna in wanneer u maar zin heeft. En ook nog in een verzorgde, intieme omgeving, helemaal volgens uw smaak en op uw behoeften afgestemd.
Om zo lang mogelijk onbezorgd te kunnen genieten van uw privé sauna, moet u bij de planning op de volgende punten letten: hoeveel mensen maken gelijktijdig gebruik van de sauna en hoe vaak?

 
Wat is de beste plaats? Aan welk saunatype geeft u de voorkeur? En natuurlijk: hoeveel geld wilt u in uw sauna investeren. Aanschaf en onderhoud van een sauna zijn niet bepaald goedkoop.

Saunatypen
Bij het bouwen van sauna’s wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal bouwwijzen: met behulp van elementen, massief hout of balken. Maar niet elke bouwwijze is geschikt voor de doe-het-zelver. Bovendien zijn er grote verschillen in kwaliteit en duurzaamheid. Als u niet alleen lekker, maar ook gezond wilt zweten, moet u kiezen voor een sauna die op basis van de constructie en de gebruikte bouwmaterialen een echt Fins saunaklimaat garandeert.

Bouwwijze van de sauna elementen
De muur van de saunacabine bestaat uit een houten frameconstructie, waar dunne houten profiellatten opgespijkerd worden. Om het energieverbruik binnen de perken te houden, worden de holle ruimten met thermoactieve stoffen, zoals minerale wol of kurk, geïsoleerd. Aluminiumfolie dient als stoomblokkering en moet verhinderen dat er vocht in het isolatiemateriaal terechtkomt. De elementensauna is te koop als standaardsauna, waarbij maten en inrichting vastliggen. U kunt de sauna ook naar eigen persoonlijke behoefte  samenstellen en bouwen.
Bovendien bieden de meeste fabrikanten kant-en-klare bouwpakketten aan voor de doe-het-zelver, die uit geprefabriceerde wandelementen bestaan.
Het voordeel van de elementenbouwwijze is dat het goedkoop is en zeer geschikt om snel bij u thuis op te bouwen. Bovendien is er een groot assortiment van verschillende vormen, houtsoorten en kleuren.
Het nadeel is echter dat het aluminiumfolie achter de dunne houten wand de hitte reflecteert, waardoor het hout in de saunacabine te sterk verhit wordt. Bovendien verhindert de blokkeerlaag van aluminium de natuurlijke ademhaling van het hout, wat weer een nadelig effect heeft op het saunaklimaat.