Checklist om zelf een sauna te bouwen of kopen.

Het is verstandig om eerst na te gaan aan welke eisen uw sauna moet voldoen. Om u een stuk op weg te helpen hebben wij een checklist voor u samengesteld welke u kunt gebruiken als u een sauna wilt gaan bouwen of kopen. Neem de tijd om de lijst goed door te lopen en controleer of u niets vergeten bent. Het later veranderen van een sauna is erg duur en vaak erg ingewikkeld. Hieronder vind u de checklist:

 1. Wat voor soort sauna zoek u en hoeveel mag de sauna gaan kosten?
 2. Maak een tekening van de ruimte waar de sauna geplaatst gaat worden.Let vooral goed op waar de leidingen worden gelegd.Hier moet u altijd goed bij kunnen!
 3. Kijk goed na de afmeting van de sauna, hij moet goed passen in de kamer en de deuren en ramen moeten goed geopend kunnen worden.
 4. Controleer of er voldoende ventilatie in de ruimte aanwezig is waar de sauna wordt geplaatst.
 5. Bouw nooit een sauna direct tegen de muur aan,hiermee voorkom je vochtproblemen.
 6. Let op de hoogte van een sauna. Deze moet hoog genoeg zijn. Je wil niet altijd in de kou liggen.
 7. Van welk houtsoort is de sauna gemaakt en welke mogen in de sauna verwerkt worden? Bij goedkope sauna’s zit veel spaanplaat verwerkt. Dit is niet acceptabel!
 8. Er zijn veel sauna’s van hout. Kies voor een duurzame zachte houtsoort.Let op: Hij mag niet splinteren.
 9. Let op de kwaliteit van de saunadeur. Deze is vaak gemaakt van glas, hout of kunststof. Deze moet van goede kwaliteit zijn (ook de deurophanging controleren!)
 10. Let goed op dat de deur de juiste kant openslaan(rechts- of linksom en naar binnen of naar buiten)
 11. Let op de sauna kachel. Deze moet sterk genoeg zijn om de hele saunaruimte goed te kunnen verwarmen. Het komt vaak voor dat het vermogen te laag is.
 12. Is de sauna voldoende geïsoleerd?
 13. Denk goed na over de inrichting van de sauna. Zijn er voldoende banken en klopt de verlichting?