Sauna, hoe werkt het?

Van oorsprong komt het woord Sauna uit Finland. Het is een spel van warm en koud en het is heilzaam voor uw geest en lichaam.

Voor de meeste mensen is het bloot lopen in de sauna het grootste struikelblok. Het bloot lopen in de sauna is noodzakelijk omdat de hele huid tijdens een bezoek in de Sauna blootgesteld word aan de extreme warmte. Deze warmte van het huis moet ook weer snel kunnen afkoelen.

De basis regel in de sauna is het volgen van de routing. De routing hangt in iedere sauna in de vorm van een kaart compleet met afbeeldingen op de muur. Door het volgen van de afbeeldingen weet u precies waar u moet gaan starten.

Voordat u de sauna in gaat begint u met het nemen van een warme douche en wast u zich met speciale zeep wat meestal voor u klaar licht. Hierna droogt u zich af en u neemt een voetbad.Na een paar minuten rust gaat u de sauna in. (neem uw badlaken mee!)

De temperatuur in de sauna is tussen de 80 en 100 graden Celsius en de luchtvochtigheid is aan de lage kant. In het houten hok staan verschillende banken op meerdere niveaus
Hoe hoger je gaat zitten hoe warmer de temperatuur!

U gaat op uw badlaken op een van de banken zitten en gaat rustig zitten of liggen.
Na circa 10 minuten gaan uw poriƫn wijd open staan en u begint te transpireren.
Als u voor de eerste keer gaat is het aan te raden om na 15 minuten de sauna te verlaten.
Luister naar uw eigen lichaam!

Als u uit de Sauna stap moet u uw lichaam afkoelen met koud water. Meestal kan dit met een waterslang welke naast de sauna ligt. Begin altijd bij uw voeten en dan pas naar uw hart.
Na het kort koud spoelen kunt u ook gebruik maken van koud dompelbad. Vergeet niet helemaal onder te dompelen. Uw hoofd moet ook goed gekoeld worden.

Na het afkoelen moet u uw bloedsomloop weer op gang brengen. U kunt dit doen door een andere soort sauna of bad te nemen. Na de sauna of bad droogt u zich lekker af en kunt u in de speciale rustruimte relaxen en wat drinken. Na het relaxen, kunt u de hele procedure rustig herhalen.

Advertentie