Sauna hout

Het hout wat gebruikt word om een sauna te bouwen moeten temperaturen tot 110 graden kunnen uithouden, zorgen voor een gezond saunaklimaat en zo duurzaam mogelijk zijn.

Het hout
De volgende eigenschappen maken hout voor de bouw van een sauna onmisbaar:
– Natuurlijke ademhaling
Hout bevat zwellichamen zoals cellulose, eiwit en plasma, die zich aanpassen aan de luchtvochtigheid. Daarom wordt ook wel gezegd: het hout ‘ademt’. Daardoor wordt verbruikte lucht en overtollig vocht afgevoerd. Door het vochtgehalte verandert ook het volume.
– Geringe warmtegeleiding
Hout kan warmte slecht geleiden. Daarom brandt u zich ook niet aan het houtoppervlak in de sauna, terwijl de temperatuur in de sauna kan oplopen tot bijna 100 graden.
– Hout houdt warmte vast
Hout heeft het voor het saunaklimaat doorslaggevende vermogen, om warmte vast te houden en weer langzaam en gelijkmatig aan de omgeving af te geven.
– Structuur en sfeer
Hout heeft een aangename structuur en zorgt voor een behaaglijke sfeer.

Welk hout voor welk sauna onderdeel ?
Naald- en loofbomenhout hebben een verschillende structuur. Voor de afzonderlijke toepassingen binnen de sauna zijn vaak alleen bepaalde houtsoorten geschikt.
– Plafond en muren: Zilverspar, Canadese hemlockspar, grenen, berk, poolspar.
– Banken: Elzen-, berken-, lindehout, pitchpine, populier, Finse haapa, ahorn, kastanje, Noordse spar, Canadese hemlockspar, Afrikaans abachie.
– Saunadeur: Meestal naaldbomenhout, zoals grenen. Vaak wordt ook massief glas gebruikt.
– Plafond: Scandinavische spar, hemlockspar, poolspar, lariks, zilverden, aspen. Gebruik hout zonder hars. Druipende hars kan brandwonden veroorzaken.