Sauna inrichten algemeen

Elk saunacomplex moet behalve over een saunacabine ook over een afkoelruimte beschikken. Als u over nog meer ruimtes kunt beschikken, des te beter.

Saunabanken
De banken bestaat uit houten latten met telkens een tot anderhalve centimeter afstand tot elkaar, zodat de lucht kan circuleren. Afhankelijk van de ruimte worden er twee tot drie banken trapsgewijs van onder naar boven aangebracht. De banken moeten 200 centimeter lang en 60 centimeter breed zijn. Als er maar twee verdiepingen zijn gepland, is de afstand tussen denk bankjes 50 centimeter, bij drie verdiepingen slechts 33 centimeter. Tussen de bovenste bank en het plafond moet altijd een afstand van 100 centimeter gerekend worden.

Openluchtgedeelte
Dit gedeelte moet in de onmiddellijke nabijheid van uw zweetcabine liggen en tegen toch en nieuwsgierige blikken afgeschermd zijn.

Natte ruimte
Ook bij een inrichting van de afkoelruimte zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. Hierop moet u letten:
– Belangrijke aansluitingen: er moet een aansluiting zijn voor koud water en een waterslang.
– De vloer: de vloer moet stevig, veilig en waterbestendig zijn. Een afvoer is absoluut noodzakelijk.
– Een Kneippslank: deze waterslang is bedoeld om langzaam en zonder druk af te koelen. Het gaat om een driekwartduimslank (3/4) van 2,50 meter lang, gemaakt van witte kunststof.
– Stortdouche: belangrijk is de hoogte van de douchekop en een brede straal.
– Het voetenbad: het voetenbad bestaat uit hout of kunststof. Meestal is het voetenbad voorzien van een standpijp en een afvoer.
– Het dompelbad: de meeste dompelbaden zijn van hout met een kunststof binnenwerk. Maten: 110 centimeter lang, 70 centimeter breed en 100 centimeter hoog. Inhoud ongeveer 360 liter. Het waterpeil bedraagt ongeveer 70 centimeter.
– De emmerdouche: deze douche bestaat uit een houten emmer met ophanging, een ventiel en een touw. Hoe groter de doorsnee van de emmer, hoe groter de koude waterplens.
– De badkruk: die bestaat uit massief hout of kunststof.

De rustruimte
Dit gedeelte van uw saunacomplex moet een oase van rust en ontspanning zijn. Daarom is het van belang extra aandacht te besteden aan de inrichting van de rustruimte. Zo richt u uw rustruimte in:
– De ruimte moet goed geventileerd worden en een temperatuur van ongeveer 20 graden hebben.
– Het licht moet gedempt zijn en een aangename sfeer verspreiden.
– Er moet voor elke saunabezoeker een ligbed ter ontspanning of een houten rustbank ter beschikking staan.