Sauna is gezond

Vet, suiker, alle genotgiffen, rood vlees, stress en te weinig beweging vormen zuren in het lichaam. Door zuren worden uw botten onelastisch en broos. Als bijvoorbeeld de urinezuurconcentratie in uw bloed sterk stijgt, vormen zich urinezuurkristallen, die het kraakbeen van de gewrichten en uiteindelijk de gewrichten zelf vernietigen.
Hernia, artrose, osteoporose, fibromyalgie en arteriosclerose zijn door zuren veroorzaakte aandoeningen. De lichamelijke problemen die hieruit kunnen voortvloeien zijn onder andere hoge bloeddruk, hartinfarct, beroerte, depressieve inzinkingen en haaruitval.

Drie miljoen zweetklieren actief
Door te zweten verliest u bij drie saunarondes tot wel anderhalve liter vocht. Dat is ongeveer 20 procent van de totale hoeveelheid vocht in uw lichaam.
Dit gezond proces is te danken aan de activiteit van meer dan drie miljoen zweetklieren die over het lichaamsoppervlak verdeeld zijn. Uw bloed wordt dikker door dit vochtverlies en vermindert de stroomsnelheid. Het lichaam streeft ernaar het vochtverlies in het bloed onmiddellijk te vervangen.

Gezonde schoonmaak
Zodra het bindweefsel vocht afgeeft, worden tegelijkertijd alle opgeloste schadelijke stoffen en zuren het lichaam uitgespoeld. De grote gezonde schoonmaak in uw lichaam gaat van start. U kunt door gezond leven zoals voldoende beweging, sport, veel drinken en zuurarme voeding ook zelf meewerken aan dit programma, maar het zweten in de sauna is hierbij bijzonder effectief.

Harde spieren worden weer zacht
Spieren, pezen en banden worden door een teveel aan zuren hard en krijgen last van krampen. Dat kan ertoe leiden dat ze op een zenuw drukken en hevige pijn veroorzaken. Door de oververhitting in de sauna zijn spieren en banden zo zacht en soepel, dat de zuren makkelijker loskomen en uitgescheiden worden dan onder normale omstandigheden het geval geweest zou zijn.

Gezonde nieren
Vroeger dacht men dat het lichaam de schadelijke slakken gewoon uitzweette. Maar de hoeveelheid zweet is daarvoor niet voldoende. Het bevat maar voor ongeveer een procent stoffen die uitgescheiden dienen te worden, zoals ureum, urinezuur, ammoniak en keukenzout.
Het zweten veroorzaakt weliswaar de reinigingprocessen in huid en weefsels, maar het grootste deel van de zuren wordt in werkelijkheid via de nieren uitgescheiden. Dit filteren de gifstoffen uit het bloed en zorgen voor een gezonder lichaam.