Sauna Isoleren

Het isolatiemateriaal
Hiermee wordt het materiaal bedoeld dat de binnenruimtes afschermt tegen warmteverlies, of het binnendringen van koude, geluid of vocht. Als u een sauna bouwt, gaat het er uitsluitend om, dat de veel energie kostende hitte zo lang mogelijk wordt vastgehouden. De bedoeling van isolatiemateriaal is dat de warmte tegengehouden wordt. Bij het gebruik van balken is isolatiemateriaal niet nodig, wel echter bij het bouwen met elementen, aangezien de houten latten die hiervoor gebruikt worden te dun zijn om te voorkomen dat de hitte uit de sauna ontsnapt.
Hierop moet u letten:
– In tegenstelling tot de normale manier van bouwen, wordt bij de bouw van een sauna het isolatiemateriaal niet aan de buiten-, maar aan de binnenkant van de saunacabine aangebracht.
– Isolatiemateriaal moet reukloos en vuurvast zijn, en moet tegen grote temperatuurschommelingen bestand zijn.
РVeelgebruikt isolatiemateriaal bij het bouwen van sauna’s zijn: steenwol, aluminiumfolie, kurk en luchtkamerisolatie.

De stoomblokkering
Voor alle saunatypes die een saunawand hebben die uit meer lagen bestaat hebt u een dampremmende laag nodig. Die bevindt zich aan de binnenkant van de saunacabine, nog voor het isolatiemateriaal. Daardoor wordt voorkomen dat er vocht doordringt tot in de isolatielaag, waardoor u nieuwe saunacabine binnen de kortste keren onbruikbaar zou worden: de isolatie begint te schimmelen, het isolatiemateriaal verliest zijn isolerende werking en verspreidt soms een onaangename geur.
Perfecte stoomblokkering
Elke saunabezoeker verliest tijdens het zweetproces tot wel anderhalve liter vocht. Daar komt nog bij: de vorming van waterdamp door de opgieting en de relatieve luchtvochtigheid in de saunacabine, die voor het opwarmen 60 procent bedraagt.
Om te verhinderen dat er vocht in het isolatiemateriaal komt, is aluminiumfolie het meest geschikte materiaal.

Natuurlijke ventilatie
De meeste saunamodellen hebben een kunstmatig ventilatiesysteem nodig, bij een balkensauna wordt de ventilatiefunctie door het hout geregeld. Bij een temperatuur van boven de 70 graden ontstaat er in de saunacabine een onderdruk ten opzichte van de buitenlucht. Die onderdruk is voldoende om genoeg frisse lucht via de celstructuur van het hout de sauna in te zuigen.