Sauna voor kinderen

Kinderen vinden de sauna op het eerste gezicht niet echt leuk. Wie gaat er nu vrijwillig in een donkere ruimte zitten, alleen om te zweten? Maar wanneer kinderen hun vrienden mogen meenemen, wordt het een stuk plezieriger.

 

Ook dan houden kinderen het echter meestal niet lang vol in de zweetruimte. Mocht het u toch lukken uw kinderen aan de sauna te wennen, dan kunt u ervan uitgaan dat ze er wat hun gezondheid betreft van profiteren. Dan is het echter wel vereist, dat de kinderen meedoen en zich net zo aan de saunaregels houden als de volwassenen.
Voor mensen uit Finland is de sauna van oudsher een vast bestanddeel van hun levensstijl. Vroeger werden er zelfs kinderen in geboren. En ook vandaag de dag is het meenemen van zuigelingen niets bijzonders in Finland. Bij ons gebeurt dat om hygi├źnische redenen nauwelijks. Wacht daarom liever tot uw kinderen zindelijk zijn. Het is nog beter als uw zoon of dochter u kan uitleggen, wat hij of zij leuk of juist niet zo leuk vindt aan de gang van zaken tijdens het zweten.

Niet te veel afkoelen
Kinderen raken sneller onderkoeld dan volwassenen. Dat ligt enerzijds aan het nog maar nauwelijks gevormde vetweefsel en anderzijds aan het relatief grote huidoppervlak. Bovendien zijn vooral kleine kinderen nauwelijks in staat hun lichaamsreacties op de juiste wijze te beoordelen. Ze willen zelfs dan nog niet uit het water komen, als hun lippen al blauw aanlopen en ze over hun hele lichaam beven. Zodra u de indruk hebt dat uw kind het koud heeft, zet u hem of haar onmiddellijk onder een lauwe douche.

Hoe kinderen profijt kunnen hebben van de sauna
Bij kinderen is het immuunsysteem nog niet volledig gevormd. Het systeem moet eerst nog het nodige ondervinden. Maar juist door de extreme thermische wisselende prikkels wordt het afweersysteem sterker gemaakt.
Daardoor krijgt uw kind een effectieve bescherming tegen steeds vaker optredende allergie├źn, die vooral door schadelijke stoffen wordt veroorzaakt. Dat geldt vooraal ook voor chronische bronchitis en pseudo-kroep. Nog een voordeel is dat de aangename ontspanning door oververhitting vooral goed is voor die kinderen, die vaak last hebben van slaapstoornissen of stress op school.