Sauna voor thuis

Dankzij de huidige techniek is bijna elke plek in uw huis geschikt voor het inbouwen van een sauna. In de kelder, op de eerste verdieping, in de garage als aanbouw of op een schip: zelfs in het kleinste hutje is er plaats. In Finland is de kleinste zweetcabine maar net een vierkante meter groot.

Tips voor het thuis plaatsen van een sauna- De plek moet gemakkelijk bereikbaar zijn, op een rustige plaats liggen en dient een aangename sfeer uit te stralen.
– Er moeten aansluitmogelijkheden voor water, stroom en riolering aanwezig zijn.
– Denk na over het medegebruik van een bestaand toilet en bad
– Kelder of grondruimte moeten een minimale hoogte hebben van 2,20 meter.
– Voor een zweetcabine die los in de ruimte staat is een hoogte van 2,40 meter nodig. Tussen sauna en kamerwand moet minstens 40 centimeter afstand bewaard worden.
Als de sauna in de hoek van een ruimte staat of als er een volledige ruimte als saunastandplaats fungeert, dan is het een voordeel als de hoogte 2,25 meter bedraagt.
– Bij een buitensauna moet aan een bescherming tegen inkijk gedacht worden.

Ruimte die je nodig hebt
Voor de saunacabine moet u per gebruiker op een vierkante meter rekenen. Als er zich vier personen tegelijk in de sauna bevinden dan heb u vier tot vijf vierkante meter nodig.
Als u naast de saunacabine ook nog functionele ruimtes zoals kleed-, douche-, afkoel- en rustruimte plant, dan rekent u per persoon per ruimte een vierkante meter extra. Voor een saunacomplex, geschikt voor vier personen, heb u dan minstens 16 tot 20 vierkante meter nodig.

Welke ruimt komt waar?
Hoe u de afzonderlijke functionele ruimtes indeelt, hangt af van het verloop van uw saunaronde. Let op de volgende punten, zodat het ook in uw eigen sauna plezierig verblijven is:
– Kleed-, douche- en sanitaire ruimtes moeten naast elkaar liggen en zich voor de saunacabine bevinden.
– In het ideale geval bevindt de rustruimte zich direct naast de saunacabine.
– De weg van de saunacabine naar de openlucht (raam, tuin, balkon of terras) moet zo kort mogelijk zijn.
– Het samenvoegen van reinigings- en afkoelruimte is ruimte besparend.