Sauna voor uw gezondheid

Regelmatig de sauna in kan een goede bijdrage leveren aan uw algehele gezondheid. Ook voor specifieke aandoening kan de sauna een gezonde uitwerking hebben.

Reuma
Reuma kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is de chronische verzuring van de spieren, bandengestel, gewrichten en zenuwen. Reumatologen adviseren om bij chronische reuma regelmatig de sauna in te gaan. Dat geldt voor alle bewegingsbeperkingen en klachten, waar u last van krijgt als u bijvoorbeeld lang aan de computer gewerkt hebt en uw arm niet meer kunt optillen, of wanneer u klaagt over pijn in de rug.

Jicht
Jicht is een ziekte die u kunt krijgen als u er aanleg voor hebt. In het bloed van de mensen die hierdoor getroffen zijn is door het eten van te veel vlees en te veel vet een verhoogde urinezuurconcentratie aantoonbaar.
Door het ontslakken in de sauna wordt er extra urinezuur aan het bloed afgegeven. Gevolg: aan de gewrichten vormen zicht urinekristallen. Dat kan een ontstekingsaanval veroorzaken.

Urinewegaandoeningen
Als u aanleg hebt voor nier- en blaasstenen moet u na het bezoek aan de sauna heel veel drinken. Drink in die gevallen ook al voor de sauna een glas water.
Voor het overige is er niets wat bij een chronische nieraandoening een saunabezoek in de weg staat. Integendeel: de ontgiftende functies van de nieren worden in de zweetruimte extra gestimuleerd.

Sauna en allergieën
Allergieën zijn de laatste jaren steeds sterker in opkomst. De symptomen van allergieën worden door een regelmatig sauna bezoek duidelijk verminderd. Bij hooikoorts bijvoorbeeld wordt het aantal aanvallen beduidend minder, verdwijnt het prikkelende gevoel in de ogen en worden de luchtwegen weer vrij.
Maar ook als u allergisch reageert op metaal, kan de sauna helpen. Aangezien zware metalen in de sauna worden uitgezweet, zoals Japanse onderzoeken aantonen, wordt het zweten als therapie tegen vergiftingen met zware metalen gebruikt. Dit mag alleen onder medisch toezicht gebeuren.

Sauna en huidaandoeningen
Als u huidproblemen hebt, kan de sauna erg nuttig zijn. De doorbloeding en de nierfunctie worden gestimuleerd, het immuunsysteem wordt versterkt, de sauna werkt ontspannend. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u van vandaag op morgen kunt rekenen op genezing. U moet de sauna zien als aanvullende therapie.

Neurodermatitis
Bij neurodermatitis, een sterk jeukend huideczeem, geldt emotionele stress als voornaamste veroorzaker van een aanval.
Mocht u lijden aan neurodermatitis, dan zult u de sauna als bijzonder ontspannend ervaren voor lichaam en geest. Zodra de warmte tot diep in de huid- en spierweefsels zijn doorgedrongen, ontspant zich het bloedvatenstelsel. Gevolg: het weefsel wordt sterker doorbloed, de huid krijgt vocht en de jeuk vermindert.

Psoriasis
Ook bij psoriasis, een snelle afschilfering en ontsteking van de huid, heeft een saunabezoek eenzelfde positieve uitwerking. Bij het afschilferen raken de huidschubben tijdens het saunagebruik los. Bovendien remt de kortstondige verhoging van lichaamseigen cortison in de sauna het ontstaan van ontstekingen.